Munkavállalói felmondás

Hogyan mondjunk fel
munkavállalóként?


Hogyan mondjuk fel munkavállalóként a munkaviszonyt?

5 fontos kérdés felmondás előtt:

  • nem elhamarkodott-e a felmondás?
  • van-e következő, biztos munkahelyünk?
  • munkába járásban, utazásban megfelel-e?
  • akár magasabb fizetés esetén sem változnak-e túl sokat negatív irányba a munkakörülmények?
  • az új munkahelyen számunkra elég hosszú távra terveznek-e velünk?


Munkavállalói felmondás próbaidő alatt

Szinte minden esetben próbaidővel veszik fel az új alkalmazottakat a munkáltatók. A próbaidő alatt bármelyik fél azonnali hatállyal és indoklás nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. A próbaidő alatti munkaviszony megszüntetéshez a munkavállalónak ki kell jelentenie egy írásba foglalt nyilatkozatban a munkáltató felé, hogy azonnali hatállyal megszünteti munkaviszonyát a próbaidőre hivatkozva. Ezt szigorúan csak a próbaidő alatt lehet alkalmazni, mely legfeljebb három hónap, de kollektív szerződés rendelkezése alapján lehet hat hónap is.

Munkavállalói felmondás próbaidő után

Határozatlan idejű munkaviszony esetén is élhet felmondással a munkavállaló. Nem kell megindokolni, de írásos nyilatkozatot kell tenni. A felmondási időt le kell dolgozni, de a munkáltató adhat mentesítést. Nem jár végkielégítés és nem kötelező a munkáltatónak mentesítést adnia a felmondási idő ledolgozás alól.

Határozott idejű munkaviszonyt is fel lehet mondani. Ebben az esetben meg kell indokolnia a munkavállalónak a felmondást. Szigorúan olyan okra lehet hivatkozni, mely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné a munkavállaló számára, vagy aránytalan méretű sérelemmel járna a körülményeire. Például: a munkavállaló külföldre költözik családjával.

Azonnali hatályú felmondásnak is helye lehet, ha a munkáltató súlyosan szerződésszegő magatartást tanúsít.

Munkavállalói felmondás

Miért veszélyes a felmondással történő blöffölés?

Előfordulhat olyan szituáció, hogy valaki azért adja be a felmondását, mert magasabb fizetést, esetleg jobb munkakörülményeket szeretne kapni a munkáltatótól. Nem ez a helyes kommunikációs mód, mert az esetek döntő többségében a munkáltató nem dől be ennek a trükknek, és pótolja a munkavállalót. Munkavállalóként csak akkor érdemes ezt eljátszani, ha már biztos helyünk van egy másik cégnél.


©2024. Minden jog fenntartva. | Az oldalon található információk kizárólag tájékoztató jellegűek. | Nyilatkozat